Kelt tészták
Gyors Kenyérlángos
Hozzávalók:
Tészta: 0,5 liter langyos víz
1 kg liszt
3 zacskó szárított élesztő
1 evőkanál cukor
1 evőkanál só
Feltét: 2 pár lecsókolbász
25 dkg szalonna
3 kis tejföl
3 gerezd fokhagyma
3 fej lila hagyma
Elkészítése:
A liszthez hozzáadom a sót, szárított élesztőt, cukrot, langyos vizet, tésztát gyúrok belőle. Kb negyedórát szoktam keleszteni, közben feldarabolom a feltétet hagyma, szalonna, lecsókolbász, a tejfölbe belekeverem a szétzúzott fokhagymát.A megkelt tésztát kiolajozott tepsibe nyújtom (ez az adag kb. 2 nagy tepsi), bekenem a fokhagymás tejföllel, jöhet rá hagymakarika, kolbász, szalonna, tetejét kicsit még megkenem tejföllel, egy kb . 30 percet kell sütni, 200 fokon.
Pizza gyorsan
Hozzávalók:
2 – 2,5 bögre liszt
2/3 bögre víz
2 evőkanál étolaj
1 teáskanál só
1 teáskanál cukor
2 teáskanál porélesztő
tetszőlegesen fűszerek
Elkészítése:
A 2/3 bögre meleg vízben feloldom az élesztőt és a cukrot. Gyakorlatilag belekeverem.
Ezután jön az összes többi hozzávaló. Majd kézzel dolgozom össze a tésztát (nem biztos, hogy minden liszt kelleni fog!).
Öt percig pihentetem. Ezalatt bekapcsolom a sütőt 200 fokra, majd előkészítem a feltéteket.
Ha letelt az öt perc, a tésztát kettészedem, és olyan vékony körökké nyújtom őket, amennyire csak tudom. A tepsit megfordítomés leterítem sütőpapírral, ráhelyezem a pizzát, megkenem pizzaszósszal és ráteszem a feltétet , majd betolom a sütőbe és 15-20 perc alatt készre sütöm.
Kenyérkúpok
Hozzávalók:
-1/2 csésze tej
-1/2 csésze víz
-3 evőkanál olaj
-1/4 csésze cukor
-1 felvert tojás
-1 1/2 teáskanál só
-2 1/4 teáskanál instant élesztő
-3 1/2 4 csésze kenyér liszt
A tetejére a kenés: 1 tojás, 1 evőkanál tej
Az tésztát összegyúrjuk.
Papirból kúpokat készítünk és bevonjuk alufóliával, és tészta hengereket rátekerjük.. A felvert tojás és tej keverékkel bekenjük..és sütőbe tesszük őket...
Salátával vagy zöldséggel, vagy bármivel amivel szeretnénk megtöltjük őket.
Kenyérlángos
Hozzávalók:
- 0,5 liter langyos víz
- 1 kg liszt
- 3 zacskó szárított élesztő
- 1 evőkanál cukor
- 1 evőkanál só
Feltét:
- 25 dkg szalonna " bacon, erdélyi, kolozsvári, kenyér "
- 2 pár lecsókolbász
- 3 kis tejföl
- 3 fej lilahagyma
- 3 gerezd fokhagyma
Elkészítése.
A liszthez hozzáadjuk a sót, szárított élesztőt, cukrot, langyos vizet és tésztát gyúrunk belőle. Kb negyed órát kelesztjük, közben fel lehet darabolni a feltétet.
A tejfölbe belekeverjük a zúzott fokhagymát. A megkelt tésztát kiolajozott tepsibe nyújtom ( kb 2 nagy tepsi ), fokhagymás tejföllel bekenem, és mehet rá az összedarabolt feltét, a tetejét még megkenjük egy kis tejföllel, és kb 30 percig sütjük 200 fokon.