Egytálételek
Lecsó
Hozzávalók:
8 tv paprika
4 szép nagy paradicsom
2 közepes méretű vöröshagyma
10 dkg zsíros szalonna
só, frissen őrölt bors
Elkészítés:
A zöldségeket daraboljuk fel nagyjából egységes méretű részekre a hagymát is. A szalonnát kockázzuk fel. Egy serpenyőben olvasszuk ki a szalonna zsírját. Ha ez megvan, tegyük bele a hagymát, hagyjuk, hogy egy kicsit összeessen, majd adjuk hozzá a paprikát is, majd ha az is fonnyadt már egy kicsit, mehet hozzá a paradicsom. Sózzuk és borsozzuk ízlés szerint, keverjük át párszor, és már kész is van az ínycsiklandó lecsó.
Rizses lecsó
Hozzávalók :
15 dkg száraz kolbász
2 nagy fej vöröshagyma
8 zöldpaprika
4 paradicsom
4 evőkanál olaj
1 kávéskanál fűszerpaprika
10 dkg rizs
Elkészítés:
A kolbásznak lehúzzuk a bőrét, és vékony karikára vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A zöldpaprikát megmossuk, kicsumázzuk, karikára vágjuk. A paradicsomot cikkekre vágjuk.
Az olajat nagy serpenyőben felforrósítjuk, beletesszük a hagymát, üvegesre fonnyasztjuk, majd hozzáadjuk a kolbászt, és 1-2 percig együtt pirítjuk. Beletesszük a zöldpaprikát, a paradicsomot, megszórjuk sóval, borssal, a fűszerpaprikával, a rizzsel, összekeverjük, és annyi vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje. Lefedve kb. 20 percig főzzük, amíg a rizs megpuhul, ám a lecsó az egész kicsit leveses marad.
Babgulyás
Hozzávalók:
50 dkg marhahús
50 dkg bab
2 kisebb paradicsom
1 paprika
3 fehérrépa
4-5 sárgarépa
2 fej hagyma
2 burgonya
3 gerezd fokhagyma
zellergyökér
1 evőkanál ketchup
1-2 dl vörösbor
zsír
só
babérlevél
pirosarany
pirospaprika
ételízesítő
köménymag
Elkészítés:
A hagymát kockákra vágjuk, és zsíron meg dinszteljük. Mikor üveges, lehúzzuk a tűzről, és szórunk rá pirospaprikát, visszatesszük a tűzre, és beletesszük a húst. Addig pirítom, míg a hús külső része kicsit megsül, majd hozzátesszük a kockára vágott paradicsomot és paprikát. Kicsit várunk, míg összefőnek, majd beletesszük a fűszereket, felöntjük vízzel. Addig főzzük a húst, míg kicsit megpuhul, és beletesszük a beáztatott babot. Mikor a bab már félig megfőtt, hozzáadjuk a karikára vágott zöldségeket (a burgonyát nem). A burgonyát akkor adom hozzá, mikor a zöldségek már kicsit puhultak. Készre főzöm. Lehet gazdagítani nokedlivel vagy csipetkével.