Egytálételek

 

Lecsó

Hozzávalók:

8 tv paprika

4 szép nagy paradicsom

2 közepes méretű vöröshagyma

10 dkg zsíros szalonna

só, frissen őrölt bors

Elkészítés:

A zöldségeket daraboljuk fel nagyjából egységes méretű részekre a hagymát is. A szalonnát kockázzuk fel. Egy serpenyőben olvasszuk ki a szalonna zsírját. Ha ez megvan, tegyük bele a hagymát, hagyjuk, hogy egy kicsit összeessen, majd adjuk hozzá a paprikát is, majd ha az is fonnyadt már egy kicsit, mehet hozzá a paradicsom. Sózzuk és borsozzuk ízlés szerint, keverjük át párszor, és már kész is van az ínycsiklandó lecsó.

Rizses lecsó

Hozzávalók :

15 dkg száraz kolbász

2 nagy fej vöröshagyma

8 zöldpaprika

4 paradicsom

4 evőkanál olaj

1 kávéskanál fűszerpaprika

10 dkg rizs

Elkészítés:

A kolbásznak lehúzzuk a bőrét, és vékony karikára vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A zöldpaprikát megmossuk, kicsumázzuk, karikára vágjuk. A paradicsomot cikkekre vágjuk.

Az olajat nagy serpenyőben felforrósítjuk, beletesszük a hagymát, üvegesre fonnyasztjuk, majd hozzáadjuk a kolbászt, és 1-2 percig együtt pirítjuk. Beletesszük a zöldpaprikát, a paradicsomot, megszórjuk sóval, borssal, a fűszerpaprikával, a rizzsel, összekeverjük, és annyi vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje. Lefedve kb. 20 percig főzzük, amíg a rizs megpuhul, ám a lecsó az egész kicsit leveses marad. 

Babgulyás

 

Hozzávalók:

50 dkg marhahús

50 dkg bab

2 kisebb paradicsom

1 paprika

3 fehérrépa

4-5 sárgarépa

2 fej hagyma

2 burgonya

3 gerezd fokhagyma

zellergyökér

1 evőkanál ketchup

1-2 dl vörösbor

zsír

babérlevél

pirosarany

pirospaprika

ételízesítő

köménymag 

Elkészítés:

A hagymát kockákra vágjuk, és zsíron meg dinszteljük. Mikor üveges, lehúzzuk a tűzről, és szórunk rá pirospaprikát, visszatesszük a tűzre, és beletesszük a húst. Addig pirítom, míg a hús külső része kicsit megsül, majd hozzátesszük a kockára vágott paradicsomot és paprikát. Kicsit várunk, míg összefőnek, majd beletesszük a fűszereket, felöntjük vízzel.   Addig főzzük a húst, míg kicsit megpuhul, és beletesszük a beáztatott babot. Mikor a bab már félig megfőtt, hozzáadjuk a karikára vágott zöldségeket (a burgonyát nem). A burgonyát akkor adom hozzá, mikor a zöldségek már kicsit puhultak. Készre főzöm. Lehet  gazdagítani nokedlivel vagy csipetkével.