Sertés

 
 

Makói szűzérmék

Hozzávalók:
2 szűzpecsenye (kb. 60 dkg)

 só

 őrölt fekete bors

 3 evőkanál olaj

 1 vöröshagyma

 3 evőkanál mustár

 5 tojás

 1 dl főzőtejszín

 1 kiskanál csípős Piros Arany vagy Erős Pista

 1 mokkáskanál sűrített paradicsom (paradicsompüré)

 1 mokkáskanál finomliszt

 1,5 dl víz

 A szűzpecsenyét lehártyázzuk, majd 12  szeletre vágjuk. Egyenként enyhén kiklopfoljuk, megsózzuk, megborsozzuk.
 Egy serpenyőben a megforrósított olajon az érmék mindkét oldalát 1,5-1,5 perc alatt pirosasra sütjük úgy, hogy belül félig nyersek maradjanak.
 A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk és a mustárral összekeverjük. A tojásból meg a tejszínből, csipetnyi sóval, vízgőz fölött habart tojást készítünk.
 A félig sült húst tepsibe, egymás mellé fektetjük, és a Piros Arannyal, majd a hagymás mustárral megkenjük. A habart tojást evőkanállal a tetejére szaggatjuk, és forró sütőben kb. 5 perc alatt megsütjük.
 Közben a hús sütésénél visszamaradó olajat a paradicsompürével, a liszttel, a vízzel, egy csipetnyi sóval ízesítve összefőzzük,  kerülhet bele csipetnyi őrölt kömény és őrölt bors is. Tálaláskor a húst ezzel a pecsenyelével körülöntjük. Burgonyapüré vagy zöldsaláta illik köretnek hozzá.

Csirke- vagy pulykamellet, illetve  karajt is készíthetünk ugyanígy.