Sertés
Makói szűzérmék
Hozzávalók:
2 szűzpecsenye (kb. 60 dkg)
só
őrölt fekete bors
3 evőkanál olaj
1 vöröshagyma
3 evőkanál mustár
5 tojás
1 dl főzőtejszín
1 kiskanál csípős Piros Arany vagy Erős Pista
1 mokkáskanál sűrített paradicsom (paradicsompüré)
1 mokkáskanál finomliszt
1,5 dl víz
A szűzpecsenyét lehártyázzuk, majd 12 szeletre vágjuk. Egyenként enyhén kiklopfoljuk, megsózzuk, megborsozzuk.
Egy serpenyőben a megforrósított olajon az érmék mindkét oldalát 1,5-1,5 perc alatt pirosasra sütjük úgy, hogy belül félig nyersek maradjanak.
A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk és a mustárral összekeverjük. A tojásból meg a tejszínből, csipetnyi sóval, vízgőz fölött habart tojást készítünk.
A félig sült húst tepsibe, egymás mellé fektetjük, és a Piros Arannyal, majd a hagymás mustárral megkenjük. A habart tojást evőkanállal a tetejére szaggatjuk, és forró sütőben kb. 5 perc alatt megsütjük.
Közben a hús sütésénél visszamaradó olajat a paradicsompürével, a liszttel, a vízzel, egy csipetnyi sóval ízesítve összefőzzük, kerülhet bele csipetnyi őrölt kömény és őrölt bors is. Tálaláskor a húst ezzel a pecsenyelével körülöntjük. Burgonyapüré vagy zöldsaláta illik köretnek hozzá.
Csirke- vagy pulykamellet, illetve karajt is készíthetünk ugyanígy.