Levesek

Csontleves 


Hozzávalók: 
70-80 dkg húsos csont
20 dkg vegyes zöldség
1-2 gomba
1 db karalábé
5 dkg zeller
 kelkáposzta
1 kis fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma

1 kanálka paradicsompüré
1 zöldpaprika
néhány szem egész fekete bors

A feldarabolt, majd leöblített csontokat tegyük fel 2l vízbe főni, és lassú forralással főzzük. Kb 1 órai fövés után, adjunk hozzá sót, szemesborsot, a megtisztított zöldségeket egészben hagyva, a paradicsompürét, s változatlanul igen lassan kb 2 óra hosszat főzzük, utána leszűrjük. A zöldségféléket metéltre vágjuk, és külön kifőzött eperlevéllel vagy eperszalaggal együtt a leszürt levesbe tesszük.

 

 

Gulyás leves


Hozzávalók: 


50 dkg marha apróhús

1 db vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

60 g zsir 

1db zöldpaprika

1 db paradicsom

vagy 2 evőkanál lecsó

őrölt kömény 

1 csapott evőkanál fűszerpaprika

150 g sárgarépa,

100 g zöldség,

2 szál zellerzöld,

400 g burgonya 

Csipetkéhez: 1 db tojás, és annyi liszt amennyit a tojás felvesz, só.

A húst 1-2 centis kockára vágjuk.  A hagymát, a fokhagymát meghámozzuk, apróra vágjuk.

Felforrósítjuk a zsirt, üvegesre pirítjuk benne a vöröshagymát, belerakjuk a húst és lassan piritjuk hogy a hús kis levet engedjen, kb háromnegyed puhaságúra pároljuk belerakjuk a fokhagymát  a kockára vágott zöldségeket,kockára vágott burgonyát, zöldpaprikát és a paradicsomot vagy a lecsót, az apróra vágott zellerzöldet és a füszereket, rászórjuk a fűszerpaprikát, felengedjük kb 1.5 l vizzel, és tovább főzzük, és mielőtt a zöldségek is megfőnének beletesszűk az 1 tojásból készített csipetkét, és készre főzzük.