Levesek
Csontleves
Hozzávalók:
70-80 dkg húsos csont
20 dkg vegyes zöldség
1-2 gomba
1 db karalábé
5 dkg zeller
kelkáposzta
1 kis fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 kanálka paradicsompüré
1 zöldpaprika
néhány szem egész fekete bors
só
A feldarabolt, majd leöblített csontokat tegyük fel 2l vízbe főni, és lassú forralással főzzük. Kb 1 órai fövés után, adjunk hozzá sót, szemesborsot, a megtisztított zöldségeket egészben hagyva, a paradicsompürét, s változatlanul igen lassan kb 2 óra hosszat főzzük, utána leszűrjük. A zöldségféléket metéltre vágjuk, és külön kifőzött eperlevéllel vagy eperszalaggal együtt a leszürt levesbe tesszük.
Gulyás leves
Hozzávalók:
50 dkg marha apróhús
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
60 g zsir
1db zöldpaprika
1 db paradicsom
vagy 2 evőkanál lecsó
őrölt kömény
1 csapott evőkanál fűszerpaprika
só
150 g sárgarépa,
100 g zöldség,
2 szál zellerzöld,
400 g burgonya
Csipetkéhez: 1 db tojás, és annyi liszt amennyit a tojás felvesz, só.
A húst 1-2 centis kockára vágjuk. A hagymát, a fokhagymát meghámozzuk, apróra vágjuk.
Felforrósítjuk a zsirt, üvegesre pirítjuk benne a vöröshagymát, belerakjuk a húst és lassan piritjuk hogy a hús kis levet engedjen, kb háromnegyed puhaságúra pároljuk belerakjuk a fokhagymát a kockára vágott zöldségeket,kockára vágott burgonyát, zöldpaprikát és a paradicsomot vagy a lecsót, az apróra vágott zellerzöldet és a füszereket, rászórjuk a fűszerpaprikát, felengedjük kb 1.5 l vizzel, és tovább főzzük, és mielőtt a zöldségek is megfőnének beletesszűk az 1 tojásból készített csipetkét, és készre főzzük.